понеділок, 5 грудня 2016 р.

Василь Биков


Василь Быков

Біографія Василя Бикова


Василь Володимирович Биков народився 19 червня 1924 року в селі Бички Ушацкого району Вітебської області.
Навчався на скульптурному відділенні Вітебського художнього училища. Закінчив Саратовське піхотне училище.
У 1942 році майбутній письменник вступив до лав Червоної Армії. Восени 1943 року присвоєно звання молодшого лейтенанта.
Брав участь у боях за Кривий Ріг, Олександрію, Знам'янку. Воював на Другому і Третьому Українських фронтах, пройшов по території Румунії, Болгарії, Югославії, Австрії, двічі був поранений.
Вперше твори Василя Бикова були опубліковані в 1947 року, проте, творча біографія письменника починається з розповідей, написаних в 1951 році.
Тематика ранніх оповідань, дійовими особами яких стали солдати і офіцери, визначила подальшу долю Бикова, багато з творів якого присвячені дій Великої Вітчизняної війни.
Безкомпромісність прози Бикова стала причиною нападок радянської критики, яка звинувачувала письменника в оскверненні радянського ладу.
Популярність Василю Бикову принесла повість «Третя ракета», написана в 1962 році.
В 1960-е публікує повістю «Альпійська балада», «Мертвим не боляче», в 1970-е - «Сотников», «Обеліск», «Дожити до світанку», «Піти і не повернутися».
Ці твори поставили Василя Бикова в один ряд з видатними майстрами військової прози ХХ століття.
З 1972 по 1978 рік Василь Биков обіймав посаду секретаря Городнянського відділення Спілки письменників УРСР.
У 1974 році Василь Биков був нагороджений Державною премією СРСР (за повість «Дожити до світанку», 1973).
У 1980 році отримав звання Народного письменника Білорусі, а у 1986 році був нагороджений Ленінською премією за повість «Знак біди».
Деякі твори письменника, такі як повісті «Третя ракета» (1962), «Дожити до світанку», були екранізовані.
Середина 90-х як ніби повернула письменника в радянські часи. Широка цькування в державній пресі, заборона, цензура на вихід його нових творів, погіршення на цьому ґрунті здоров'я змусили покинути Бикова Батьківщину. Кілька років він жив за кордоном.
У грудні 2002 року Василь Биков переїхав на постійне проживання у Чехію. Тоді письменник сказав, що він «давно мріяв оселитися в Чехії, завжди симпатизував цій країні та її громадянам».
У вирішенні проблеми переїзду Бикова в Чехію активну участь брала канцелярія чеського президента і особисто Вацлав Гавел.
Кілька останніх років Герой Соціалістичної Праці, лауреат Ленінської премії, народний письменник Білорусі проживав у ФРН, а до цього у Фінляндії.
Потім Биків переніс в Чехії операцію з видалення ракової пухлини шлунка. У Білорусі письменник перебував на реабілітації після перенесеної операції, проте розвиток хвороби зупинити не вдалося...
Народний письменник Білорусі Василь Биков помер 22 червня 2003 року о 20 годині 30 хвилин в реанімаційному відділенні онкологічного госпіталю в Боровлянах, під Мінськом.



http://lib.misto.kiev.ua/UKR/ZMIST/ROSIYSKA/VASIL_VOLODIMIROVICH_BIKOV/alpiyska_balada.dhtml

Немає коментарів:

Дописати коментар